Iz vsebine
Orehova povitica
Testo:
700 g moke
1 kavna žlička soli
2 rumenjaka
3 žlice sladkorja
limonina lupinica
3 žlice ruma ali slivovke
20 g kvasa
70 g svinjske masti ali surovega masla ali margarine
5 dl mleka – po potrebi
1 vanilin sladkor
Nadev:
400 g orehov
200 g sladkorja
2 dl mrzlega mleka – po potrebi
3 žlici slivove rakije
2 beljaka
vanilin
sladka smetana
V posodo nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja, žlico moke in 0,5 dl mlačnega mleka. Premešamo in postavimo na toplo, da nastane kvasec. Sladkor, rumenjaka, maščobo, limonino lupinico, vanilin, rum in sol penasto stepemo. To dodamo k presejani moki, prilijemo kvasec ter mlačno mleko po potrebi in zamesimo gladko testo. Testo pomokamo in ga damo na toplo, da vzhaja. Vzhajano testo zvrnemo na pomokan prt in ga razvaljamo 1 centimeter debelo v pravokotnik. Zmlete orehe zmešamo s sladkorjem, prelijemo z vrelim mlekom, dodamo vanilin sladkor, rakijo, limonino lupino in previdno vmešamo trd sneg beljakov ter z nadevom namažemo razvaljano testo. Testo zvijemo in položimo na namaščen pekač. Povitico prebodemo z leseno paličico in namažemo s stepenim jajcem. Postavimo na tolpo, da vzhaja. Vzhajano povitico damo v segreto pečico in jo pri temperaturi 180 stopinj Celzija pečemo eno uro. Ko se povitica ohladi, jo previdno zvrnemo iz pekača in potresemo s sladkorno moko.
Orehovo povitico so gospodinje pekle za vuzem, da so jo nesle k žegnu, za božič, pa tudi za ohceti.