Iz vsebine
Kvašena povitica z jabolki in orehi
Testo:
1000 g moke
40 g kvasa
4 rumenjaki
2 žlici sladkorja
1 žlica masti
1 žlica rakije
6 dl mleka
Nadev:
4 debela kisla jabolka
srednje velika skodelica orehov
sladkor po okusu
cimet
Kvas namočimo v 1 dl mleka in dodamo žličko sladkorja. Mast, sladkor in rumenjake stepemo, dodamo rakijo, mlačno mleko, vzhajan kvas in moko ter zamesimo gladko testo. Postavimo na toplo in pustimo vzhajati 1 uro.
Jabolka olupimo, naribamo, osladkamo in odišavimo s cimetom.
Testo razvaljamo, a ne preveč tanko, namažemo z nadevom iz jabolk in potresemo z mletimi orehi. Zvijemo, položimo na namaščen pekač in pustimo, da še nekoliko vzhaja. Pečemo 1 uro pri temperaturi 200 stopinj Celzija. Režemo ohlajeno.
To je bila nedeljska povitica.