Iz vsebine
Kvašena krompirjeva povitica z ocvirki
Testo:
1 kg bele moke
500 g kuhanega krompirja, soljenega in pretlačenega
2 jajci
ščepec soli
kocka kvasa
2 žlici masla
Nadev:
250 g ocvirkov z mastjo
V presejano moko naredimo jamico, dodamo zdrobljen kvas, 3 žlice mlačne vode, 1 žlico sladkorja, zamesimo in pustimo, da vzhaja. Dodamo pretlačen krompir, jajca, sol, maslo in zamesimo gladko testo, ki naj vzhaja še pol ure. Testo razvaljamo ter potresemo s pogretimi ocvirki in mastjo. Zavijemo in damo na pomaščen pekač. Pečemo pri 200 stopinjah Celzija približno 1 uro.
Ocvirkova povitica se je pekla največkrat takrat, ko je bila zbrana vsa družina, saj je najboljša še topla, in to v zimskem in pomladnem času, ko se je kaj delalo.