::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezave



14. OCENJEVANJE DOMAČIH ŽGANJ IN SADNIH SOKOV na domačiji Raztresen v Rimu

Sadjarsko društvo Bele krajine v sodelovanju z društvom Rim-lan, Javnim zavodom Krajinski park Kolpa in Čebelarsko zvezo Bele krajine v sredo, 30. 3. 2016, izvedlo 14. OCENJEVANJE DOMAČIH ŽGANJ IN SADNIH SOKOV na Domačiji Raztresen v Rimu.

 

Podelitev priznanj je bilo v petek, 8.  aprila 2016, ob 17. uri na Domačiji Raztresen, Rim 5, pri  Adlešičih. Takrat je bilo možno  degustirati ocenjene  sokove in žganja, pred podelitvijo pa so obiskovalci lahko prisluhnili predavanju:
 > Miroslava Rožmana – predsednika čebelarske zveze Bele krajine, ki je predstavil usmeritve za kvalitetno pridelavo medu in
> Matjaža Baumgartnerja – iz podjetja Metrob, ki je podal nekaj priporočil  za kvalitetno predelavo sadja v žganja.

 

 

Poročilo 14. Ocenjevanja domačih žganj in sadnih sokov

 

Ocenjevanje sokov na domačiji Raztresen v Rimu v letu 2016

 

Na ocenjevanje je prispelo  30 sokov (lani 24):

14 območje KP Goričko, 13 območje Bele krajine, 1 iz Kočevske, 2 iz Hrvaške.

 

Vrsta vzorcev:

10 bistrih jabolčnih sokov in 1 motni,  3 mešani sokovi z osnovo jabolčnega soka, 5 grozdnih sokov,  5 nektarjev, 2 aroniji in 2 mešana soka z  osnovo  aronije ter po en kutinov in sok češnja - ribez.

 

Sedem članska komisija je ocenjevala po 20 točkovnem sistemu. Ocenjevali so barvo (0-4 točk), bistrost (0-4 točke), vonj (0-4 točk) in okus ( 0-8 točk). Upoštevali so deklaracijo posameznega vzorca, kar je tudi kriterij ocenjevanja.

 

Ocenjevanje po pravilniku in dosežene medalje:

 

> 18 – 20 točk                         zlato priznanje:               16 sokov
 

> 16,60 – 17,99                     srebrno priznanje:         12 sokov

> 15,00 – 16,49                     bronasto priznanje:       2 sokova

 

Značilnosti sokov na ocenjevanju:

jabolčni sokovi so bili v večini čisti, bistri, ustrezne barve, skladnega okusa in pasterizirani na optimalni temperaturi,
razveseljujejo tudi dobre kvalitete sokov in nektarjev drugih sadnih vrst: višnje, kutine, hruške, marelice, aronije, maline ter grozni sok.

Ocenjevanje je pokazalo, da je zelo veliko kvalitetnih bistrih sokov, ter da pridelovalci težijo k raziskovanju in mešanju različnih kombinacij in iskanju novih okusov. Splošna ocena za sokove je, da je kvaliteta zelo visoka.

 

Ocenjevanje domačih sadnih žganj in likerjev

 

Ocenjeno je bilo 22 žganj (lani 20):

10 iz Bele krajine, 5 iz KP Goričko, 3 iz Kočevske, 2 iz Ljubljanske regije, ter po 1 iz Posavja in Dolenjske.

Na ocenjevanju so bila naslednja žganja: 5 jabolčnih žganj, 9 hruševih žganj, 5 slivovih žganj  ter po 1 kutinovo, breskovo in tropinovo žganje.

 

Ocenjeno je bilo 6 likerjev (lani 10 likerjev):

3 iz KP Goričko, 3 iz Bele krajine.

Na ocenjevanju so bili  likerji kutine, skorša, jurke in  mešanice zelišč.

 

Sedem članska komisija je ocenjevala po 20 točkovnem sistemu. Ocenjevali so barvo (0-1 točk), bistrost (0-1 točke), vonj (0-8 točk) in okus (0-10 točk). 
Ocenjevalna komisija je pri ocenjevanju upoštevala deklaracijo posameznega vzorca, kar je tudi kriterij ocenjevanja:

Večina žganj in likerjev , ki so jih ocenili, je bilo kakovostnih, podeljena  so bila naslednja priznanja:

> pri žganjih / 22 vzorcev/: 5 zlatih priznanj, 8 srebrnih priznanj, 6 bronastih priznanj,
> pri likerjih / 6 vzorcev/: 3 zlatih priznanj, 2 srebrni in 1 bronasto priznanje.

 

Večina žganj in likerjev  je bilo kakovostnih. Med najboljša žganja so se uvrstila sadjevec, kutinovo in dva slivova žganja ter tropinovec.

Nekaj je bilo tudi napak, ki so se izražale v preveliki količini prvega toka, v kislosti žganja, prekuhanem žganju in nepravilnem redčenju.

Večina ocenjenih likerjev je bilo harmoničnih z lepo izraženo cvetico, npr. po kutini, jurki ali pravi kombinaciji zelišč, pri nekaterih pa  je v okusu prevladoval sladkor ali žganje.

 

Pri ocenjevanju žganj je razveseljivo, da se pojavljajo nekateri novi pridelovalci.


Pripravil: Jani Gačnik, foto: Boris Grabrijan       

Datum novice 12-04-2016 :: Objavil




Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner