::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezave
PASTIRSKI PRAZNIK v Gribljah
28.05.17 :: Kopališče Griblje ob 15:00

 Turistično društvo Griblje in Društvo kmečkih žena Griblje 

prirejata

 

PASTIRSKI PRAZNIK

 

v nedeljo, 28. maja 2017, ob 15. uri, na kopališču v Gribljah

 

(Vstopnine ni)

 

Vnebohod, ali kot ga imenujemo pogosto - KRIŽEVO, je star pastirski praznik!

Vnebohod je eden najstarejših krščanskih praznikov, saj naj bi ga obhajali že proti koncu 3. ali v začetku 4. stoletja. Ker vnebohod sklene velikonočno štiridesetdnevnico, pade vedno na četrtek. Letos bo to 25.maja.

 

Pastirji so se križevega vedno veselili, saj je bil to eden redkih dni, ko so se zagotovo do sitega najedli in včasih tudi napili. Že na predvečer praznika so si pripravili drva, jajca, mast, okrak (kračo), slanino, mladi sir (skuta), boljši kruh, krožnik, ponev in tudi pribor. Vse za pojedino na pašniku. Predvečer pred križevim je bil tudi zadnji dan, ko so še pokali z biči in trobili z rogovi - da bi odgnali coprnice. To so počeli vse od Jurjevega. Običaj so najdlje ohranili v Tribučah, kjer so ga izvajali še po prvi svetovni vojni.

 

Pašne živine je v naših krajih vse manj, tako tudi pastirjev. Se pa člani turističnega društva Griblje že nekaj let trudimo ohraniti tradicijo pastirskega praznika. Letos bomo v sodelovanju s članicami društva kmečkih žena Griblje in otroci podružnične šole Griblje obeležili praznik v nedeljo, 28.5.2017 ob 15,00 uri na kopališču v Gribljah.

 

Predstavili bomo različne pastirske igre, temu bo sledilo tekmovanje v košnji trave z ročno koso, na koncu pa bomo imeli še pozno kosilo – »pohane šnite«, kot so jih pastirji na križevo pekli.

 

Pridružite se nam v čim večjem številu, saj bomo le tako lahko ohranili našo kulturno dediščino tudi za prihodnje rodove.«

 

 Info: Darinka Vrlinič Jerčinovič: 031 864 353

Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner