::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezave
30.11.2008 :: Mlini v Krajinskem parku Kolpa

 Razlog za pripravo in izvedbo tega projekta je želja po prezentaciji mlinov v Krajinskem parku Kolpa širši javnosti. Namreč, dejstvo je, da od 15-ih teh pomembnih objektov kulturne dediščine, ki se nahajajo v Krajinskem parku Kolpa in so predmet projekta, deluje le še eden. Ta je bil zaradi svoje izjemnosti zavarovan kot kulturni spomenik (Odlok o razglasitvi Krajinskega parka Kolpa, Uradni list RS, št. 82/98) in pred dobrim desetletjem tudi obnovljen. To je tudi razlog, da je edini, ki občasno še deluje (za potrebe prezentacije mlinarske dejavnosti na območju Krajinskega parka Kolpa obiskovalcem). Vsi ostali objekti pa so bili zaradi nekonkurenčnosti mlinarske dejavnosti v sredini 20. stoletja opuščeni. Kljub njihovemu propadanju danes, jih želimo predstaviti širši javnosti in na ta način prispevati k njihovi prepoznavnosti, kar nam bo uspelo z doseženimi cilji tega projekta.

 

Projekt »Mlini v Krajinskem parku Kolpa« je Javni zavod Krajinski park Kolpa pridobil s prijavo na projektni razpis 2008 kulturna dediščina (JPR19-KD-2008) februarja 2008. Izveden je bil v času od 10.06.2008 do 30.11.2008. Delali so ga zaposleni JZ Krajinski prak Kolpa v sodelovanju z nekaterimi izmed zaposlenih na Zavodu Republike za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Novo mesto.  

 

Rezultati projekta:

Promocija tehniške kulturne dediščine iz območja Krajinskega parka Kolpa preko izdelkov, nastalih v tem projektu: zloženke oz. mape s 15 vložnimi listi, na katerih so opisani vsi še obstoječi mlini (15) v Krajinskem parku Kolpa. (Naklada 5000 izvodov) ter 2 razstavna panoja o mlinih v Krajinskem parku Kolpa.

Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner