::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezave
Tučnja lanu v Adlešičih

Lan je bil konec aprila posejan v Adlešičih, na Preloki in v Rimu. Konec julija in v začetku avgusta smo ga populili, sledilo je sušenje, otepanje semen in tri tedensko rosenje na travniku. V  manjšem delu smo lanene bilke tri dni namakali v Kolpi.

 

V torek, 25. avgusta samo na Cvitkovičevi domačiji, v  Adlešičih, pričeli s prvimi postopki predelave. Tučnjo, trenje in mikanje lanu je spremljalo skoraj 100 udeležencev v starosti od 3 do 80 let. Domačini so želeli preveriti koliko še znajo, obiskovalci pa naučiti, kako se to dela?

 

Prilagamo utrinke iz Tučnje lanu v Adlešičih in vas ob enem vabimo, da se udeležite naših naslednjih »lanenih aktivnosti«.

 

Predelava lanu poteka v okviru projekta Odpiranje sistemov izobraževanja in usposabljanja v širše okolje – Partnerstva, katerega nosilec je Zavod za izobraževanje in kulturo (ZIK) Črnomelj, partnerja pa Javni zavod Krajinski park Kolpa (izvajanje del) in RIC Bela krajina (promocija).

 

Foto: Tončka JankovičGreben

Katica Adlešič tre lan

Lan v rantah (in na soncu) čaka na tučnjo

Začeli smo...

Vsaj poizkust mora vsak kako se tuče lan

In tudi trenja se da naučiti

Nada in Zdenka ter Nada - ZIK team

Nada z mentorjem Ivetom

Mušičeva Katica je izkušena v podajanju pod tukačo

Na tukači: Romana in Ciril

Veliko občutka ...

.. in usklajenega ritma

Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner